Które urządzenia są niezbędne do przemysłowej obróbki warzyw i owoców?

Przetwórstwo owoców i warzyw to bardzo ważna gałąź przemysłu spożywczego. To właśnie w wyspecjalizowanych przetwórniach wytwarzane są produkty obecne w praktycznie każdej kuchni, m.in. sosy, soki, dżemy, konfitury czy mrożonki. Aby produkcja przetworów zachodziła w bezpieczny i wydajny sposób, istotne jest wykorzystanie w niej odpowiednich maszyn. Dowiedz się, o jakich urządzeniach mowa.

Pasteryzatory

Pasteryzacja to proces obróbki termicznej produktów zamkniętych w opakowaniach - np. puszkach, butelkach słoikach. Podwyższenie temperatury gotowego wyrobu ma za zadanie, wyeliminować znajdują się w nim bakterie i inne drobnoustroje odpowiedzialne za zachodzenie procesów gnilnych. W ten sposób pasteryzowane produkty na dłużej zachowują swoje właściwości zdrowotne i smakowe.

Mechaniczna obróbka owoców i warzyw

Przetwórstwo owocowo-warzywne wymaga prawidłowego przygotowania materiału surowcowego do dalszej obróbki. Tym zajmują się wyspecjalizowane maszyny do drylowania (np. wiśni), odszypułkowania (np. truskawek) oraz mechanicznego obierania i szatkowania.

Myjki i płuczki

Wykorzystywane są do masowego usuwania zanieczyszczeń, takich jak piasek, pył, pozostałości niejadalnych części. Do mycia warzyw i owoców używana jest czysta woda w temperaturze pokojowej – temperatura nie może być zbyt wysoka, by nie doprowadzić do uszkodzenia surowca.

Przenośniki taśmowe

Wydajny transport wewnętrzny jest niezbędny dla utrzymania produkcji. Dlatego przetwórnie wyposażane są w różnego rodzaju przenośniki taśmowe i podajniki, których zadaniem jest przenoszenie obrabianego surowca między kolejnymi etapami produkcji. Dzięki temu możliwe jest zredukować kosztów energii i przyspieszenie całego procesu produkcyjnego.

Sortownie

Nie wszystkie owoce i warzywa nadają się do dalszego przetworzenia na danej linii technologicznej ze względu na swój kształt lub wielkość. Wynika to z faktu, że maszyny do obróbki, np. obieraczki dostosowane są do obróbki produktów mieszczących się w określonych parametrach. Produkty zbyt małe lub zbyt duże są odsiewane od pozostałych za pomocą tzw. kalibrowników i sortowni.